BlueAi Blog

BricsCAD Upgrade Promo: 15% korting!

BricsCAD-Upgrade-Promo

Gebruik je al BricsCAD en wil je graag een nieuwere of hogere versie gaan gebruiken? Maak dan gebruik van deze tijdelijke Upgrade Promo:

Vanaf 31 mei tot en met 4 juni ontvang je tijdelijk 15% korting op de totale upgrade kosten (inclusief Maintenance). 

 • Wil je bijvoorbeeld van V17 naar V21? Dan ontvang je 15% korting op de reguliere upgrade prijs.
 • Wil je overstappen van BricsCAD Pro naar BricsCAD BIM? Dan ontvang je 15% korting op de upgrade en 15% korting op de bijbehorende Maintenance.

Voor wie bedoeld?

Deze actie is bedoeld voor users die een verouderde versie van BricsCAD gebruiken en die graag naar een nieuwere versie inclusief de laatste features overstappen. Daarnaast is deze actie een aanmoediging voor bedrijven die graag een overstap naar een hogere versie willen maken. Bijvoorbeeld BricsCAD Lite gebruikers die naar BricsCAD Pro willen overstappen, of een BricsCAD Pro gebruiker die wil overstappen naar BricsCAD BIM. 

Voorwaarden

 • De actie loopt vanaf 31 mei tot en met 4 juni
 • De actie geldt niet in combinatie met eventuele andere kortingen en/ of acties

Wil je gebruik maken van deze promo of wil je een vrijblijvend voorstel ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Hoe maak je van 3D GIS-bestanden IFC-bestanden voor BIM?

CityJSON & de ‘Digital Twin’ hype

Lange tijd leverde GIS veelal gefragmenteerde 2D bestanden van stedelijk gebied en het landschap. CAD software daarentegen ontwikkelde zich vooral op gebied van 3D. Er is meer aandacht hoe objecten op de wereld georiënteerd zijn. Nieuwe technologie geeft ons de mogelijkheid om makkelijker data te combineren en te gebruiken: 2D, 3D, CAD, GIS. De scheidslijn tussen de domeinen vervaagt.

GIS and CAD — wat is het verschil?

GIS- en CAD software is uit verschillende domeinen ontstaan. Software ontwikkeld voor GIS is doorgaans losgekoppeld van CAD-software. De achterliggende reden, is het grote verschil in schaal en daarmee de toepassing. GIS is over het algemeen gericht op analyse op grotere gebieden, bijvoorbeeld de inpassing van infrastructuur, landschap en stedenbouw. CAD daarentegen is gericht voor op ontwerp op lokale oplossingen en nieuwbouw. Een gebouw, een brug of verkeerskundige nieuwbouw oplossing.

Het uitgewerkt voorbeeld laat zien dat zelfs 3D GIS data kan worden gebruikt in je DWG / CAD omgeving. De basis is het 3D BAG-initiatief. 3D BAG is een database van álle gebouwen in Nederland. Het is onlangs vrijgegeven als open data en bevat meerdere detailniveaus (LoD’s). 3D BAG wordt up-to-date gehouden met de laatste informatie, update per 3 maanden. De dataset kan worden gedownload in verschillende bestandsformaten. Eén daarvan is het CityJSON, te herkennen aan . .json. Dit formaat is geschikt voor conversie naar IFC en kan vervolgens gebruik worden in BricsCAD BIM en andere IFC compatible software.

Hoe maak je van 3D GIS-bestanden IFC-bestanden voor BIM?

Stap 1 – Zoek de brongegevens

Stap 2 – locatie en positie BGT bepalen met MAPCONNECT (2D)

Stap 3 – 3D GIS Converteren naar IFC

Benieuwd naar de volledige door Hans Lammerts geschreven bijdrage.

Opleidingsdagen BlueAi

Schaf je in de periode van 19 april 2021 tot en met maandag 26 april 2021 een nieuwe BricsCAD kooplicentie met onderhoud aan, dan helpen wij je goed op weg met een gratis persoonlijke online training door een ervaren BricsCAD trainer.

Hiermee kun je vliegensvlug met BricsCAD van start.

De actie omvat het volgende:

 • Bij aankoop van een nieuwe licentie BricsCAD V21 Lite met eerste jaar onderhoud ontvang je per gekochte licentie een voor één deelnemer specifieke online 2D introductie van 1 uur.
 • Bij aankoop van een nieuwe licentie BricsCAD V21 Pro met eerste jaar onderhoud ontvang je per gekochte licentie een voor één deelnemer specifieke online 3D introductie van 2 uur.
 • Bij aankoop van een nieuwe licentie BricsCAD V21 BIM met eerste jaar onderhoud ontvang je per gekochte licentie een voor één deelnemer specifieke online BIM introductie van 3 uur.
 • Bij aankoop van een nieuwe licentie BricsCAD V21 Mechanical met eerste jaar onderhoud ontvang je per gekochte licentie een voor één deelnemer specifieke online Mechanical introductie van 3 uur.
 • Bij aankoop van een nieuwe licentie BricsCAD V21 Ultimate met eerste jaar onderhoud ontvang je per gekochte licentie een voor één deelnemer specifieke online Ultimate introductie van 3 uur

Klantcase Heijmans

Heijmans-header2

Heijmans is natuurlijk een bekende naam in de Nederlandse Bouwwereld. Wie een kijkje neemt op de website ziet WAT ze in de afgelopen jaren hebben gebouwd. Wat je niet ziet is HOE ze dat hebben gebouwd, en dat is precies hoe Hans Lammerts zijn rol binnen Heijmans omschrijft.

‘Bij ons draait het om de hoe-vraag’, begint Hans het interview enthousiast.  Ik ben engineer binnen de afdeling Technisch Bedrijfsbureau bij Heijmans. Bij deze afdeling werken we de ‘specials’ uit en houden we ons bezig met de vraag hoe we deze projecten precies gaan bouwen. Dat betekent dat we over veel informatie moeten beschikken om een project goed te kunnen engineeren: BIM-data, constructieve gegevens maar ook geo- en infragegevens als het bijvoorbeeld om een brug gaat. De uitdaging is altijd hoe je die gegevens het makkelijks laat samenkomen zodat je goed overzicht en inzicht krijgt.’

Makkelijk verschillende gegevens combineren Ik maak hierbij graag gebruik van BricsCAD BIM. We zijn BricsCAD gaan gebruiken omdat onze huidige software tekort schoot. Het grote voordeel van BricsCAD vind ik dat het gebaseerd is op .dwg en dat je daarnaast diverse andere bestandsformaten kunt openen, importeren en exporteren. Zo kan ik Revit files en families importeren, SketchUp bestanden openen, IFC bestanden importeren en exporteren, en ik kan makkelijk verschillende gegevens met elkaar combineren.  BricsCAD-400x400
Screen-400x400  Hans laat enkele voorbeelden zien. ‘Kijk hier heb ik een satellietkaart van een gebied waar we gaan bouwen. Deze satellietkaart is plat dus hier zou ik graag de hoogtegegevens aan toe willen voegen. Via een andere bron kan ik deze hoogte gegevens in BricsCAD importeren en letterlijk mappen op mijn satellietkaart. Het resultaat is een foto met de hoogte als reliëf. Nu heb ik alle benodigde gegevens in één bestand. Eigenlijk heel simpel maar in andere software loop je al snel vast in bijvoorbeeld verschillende assenstelsels’.

Een ander voorbeeld is het visualiseren van stekken (uitstekend stuk wapening). In andere software is deze informatie lastig te gebruiken omdat wapeningsmodellen in specifieke bestandsformaten worden gedeeld, namelijk IFC. in BricsCAD kan ik deze informatie heel makkelijk selecteren en uit het model halen.    

2D, 3D, of allebei? In de bouwbranche zien we steeds meer bedrijven de overstap maken naar 3D tekenen, toch heeft Hans daar een genuanceerder idee bij: ‘Je hoort mensen vaak de afweging maken of ze in 2D of juist in 3D moeten tekenen. Dan denk ik: waarom zou je het niet allebei doen? De ene situatie leent zich beter voor 2D en de andere voor 3D. En in sommige situaties is het juist fijn om zowel in 2D als 3D te werken. Ik zou het onderscheid dus niet zo hard willen maken’, aldus Hans. BricsCAD ondersteunt zowel 2D als 3D en in één en dezelfde tekening kun je makkelijk switchen tussen 2D en 3D.    Tekening-400x400x4bQ9zHiMMXI2

Samenwerken in IFC

‘Ik merk dat BricsCAD een open opzet heeft: het maakt veel gebruik van de open standaarden als DXF en IFC. Het importeren en bewerken van IFC-modellen gaat erg snel en makkelijk in BricsCAD. En wat ook handig kan zijn is de feature om twee of meerdere IFC-modellen met elkaar te vergelijken. Zo kun je bijvoorbeeld zien wat de wijzigingen zijn ten opzichte van een eerder model gedurende het project.’ 

Screen2-400x400  Andere handige tools in BricsCAD Wat ik ook erg handig in BricsCAD vind is DmAudit. Met dit commando kun je corrupte solids repareren. Laatst kreeg ik een Rhino-export toegestuurd waar de faces in de knoei lagen. Normaal kun je dan niks meer met het bestand maar met DmAudit heb ik dit kunnen herstellen en kon ik het bestand gewoon gebruiken. Blockify is ook zo’n handige tool. Het doet eigenlijk al wat de naam doet vermoeden: het analyseert de tekening en maakt blocks van repetitieve items. Hierdoor wordt je bestand lichter en dus sneller.    

Momenteel ben ik aan het experimenteren met het commando Propagate. Hiermee kun je repetitieve taken binnen BricsCAD automatiseren. Als ik nu een klein detail in de wapening op heel veel plaatsen moet aanpassen, dan leer ik BricsCAD het nieuwe detail en BricsCAD past dit dan automatisch toe op vergelijkbare details in de tekening.

Tot nu toe ben ik erg enthousiast over BricsCAD en ik verwacht dat we het in de toekomst nog meer gebruiken. 

my.blueai.nl klantportaal

Met ingang van 1 januari 2021 zal het my.blueai.nl klantportaal beschikbaar zijn.

Gebruikers van BricsCAD die een onderhoudscontract hebben of werken met huurlicentie krijgen ruim voor de vervaldatum een persoonlijke mail met link naar my.blueai.nl.

In deze beveiligde omgeving vind je een overzicht van de lopende BricsCAD onderhoudscontracten en huurlicenties en kun je eenvoudig aangeven of je het onderhoud op de kooplicentie of de huurlicentie wil verlengen.

In het BlueAi klantportaal kun je ook je bestellingen en facturen vanaf 1 januari 2021 terugvinden. De gebruikersnaam om in te loggen zal gelijk zijn aan het emailadres waarnaar de persoonlijke mail is gestuurd. Via de inlogpagina kun je een wachtwoord instellen.

Gratis Twinmotion-licenties!

Twinmotion biedt real-time, realistische 3D rendering, visualisatie en animatie met behulp van de kracht van de Unreal Engine van Epic Games

Alle gebruikers met een actieve, volledig commerciële BricsCAD Pro V21 of hoger (BIM, Mechanical of Ultimate) licentie kunnen tot 30 juni 2021 een gratis eeuwigdurende (permanente) Twinmotion licentie claimen.
Wat kwalificeert als een actieve licentie?

 • en huidig BricsCAD-abonnement,
 • Een actief BricsCAD Onderhoudscontract, of
 • Je bezit een eeuwigdurende licentie van BricsCAD V21 (Pro, BIM, Mechanical of Ultimate)

Gebruikers kunnen hun gratis Twinmotion-licenties claimen door in te loggen op “Mijn account” op de Bricsys-website.

BRICSYS DIGITAL SUMMIT EN BRICSCAD V21

Elk jaar rond deze tijd is het weer zover: de productexperts van Bricsys® betreden dan het podium om de verbeteringen, en innovaties van dit jaar en de nieuwe release te demonstreren. Vorig jaar vond dit event fysiek plaats in Stockholm. Dit jaar zijn we vanwege de huidige pandemie digitaal gegaan, wat betekent dat meer mensen dan ooit de kans hebben gehad om deel te nemen. In totaal schreven meer dan 2.800 geïnteresseerden zich in!

Live productdemo’s, de lancering van BricsCAD® V21, echte Bricsys®-klanten, industrie partners, de Bricsys® Band en een speciale gast. Dat was Bricsys® Digital Summit 2020.

Ondanks het feit dat de meerderheid van het team dit jaar op afstand heeft gewerkt, is het niveau van innovatie en ontwikkeling voor BricsCAD® V21 ongekend en blijkt de kracht van het Bricsys®-team om de best mogelijke allround CADsoftware te leveren.

Als je de Bricsys Digital Summit hebt gemist, maak je geen zorgen: je kunt het terugkijken via deze link.

10 Tips om te starten met 3D

3D modelleren in CAD is geen rocket science. Als je bekwaam bent in het werken met 2D heb je grofweg 2/3 van de benodigde kennis al, volgens de formule is 3D = 2D + Z. Het enige wat dus nog ontbreekt is ‘sausje Z’. Verplaatsen, kopiëren, blocks, roteren, spiegelen, dat zijn allemaal handelingen die identiek zijn en evengoed bruikbaar. Binnen BricsCAD blijf je in dezelfde userinterface werken. Of het nu 2D of 3D is. Dus vooruit met de geit en pak de voordelen van 3D CAD!

Deze bijdrage geeft je enkele tips en tricks als je net begint. 3D heeft grote voordelen als het gaat om ruimtelijk inzicht en afstemming van met andere disciplines. Mijn ervaring is dat je ‘het systeem’ als geheel beter doorziet. Het mooie van het DWG-formaat is dat zich uitstekend leent voor ‘hybride werken’. 2D tekening en 3D modellen werken samen, beter dan in menig andere ‘BIM-software’. BricsCAD is volledig DWG compatible en brengt bovendien veel innovatie om je goed op weg te helpen om een ervaren 3D gebruiker te worden. Ik hoop dat de volgende 10 tips daaraan bijdragen.

BlueAI aanwezig op BIM praktijkdag

Wij zijn op 23 mei 2019 aanwezig op de BIM Praktijkdag 2019 in de Jaarbeurs te Utrecht.

De BIM Praktijkdag is hét praktijkcongres over BIM-implementatie. Op de informatiemarkt tijdens dit congres leggen wij graag uit wat BricsCAD BIM en Bricsys 24/7 voor jou kan betekenen.

Onze specialisten zijn aanwezig om de Bricsys BIM workflow te demonstreren.

Top